Czitos
Nowy
Nowy

Jaka druga rakieta ?

Po 3 latach grania zastanwialem się nad zakupem drugiej rakiety. Kompletnie jednak nie wiem jak podejść do tematu. Czy druga rakieta zawsze nasi być taka sama ? Czy można inna ? Patrzyłem na tą co mam to jest niedostępna chyba że wyszedl jakiś nowy model. Co poradzicie ?
Będę wdzięczny za rady ponieważ nie wiem jak podejść do tematu.

Aktualna rakieta:
Head Graphene 360+ Instinct MP
Waga (g): 300
Główka (cm2): 645
Balans (mm): 320
Układ strun: 16/19
Sztywność (RA): 64
Długość (cm): 68,5w
Profil ramy (mm): 23/26/23
Rekomendowana siła naciągu (kg): 22-26
Materiał: grafit
meszka
Starszy Forumowicz
Starszy Forumowicz

Re: Jaka druga rakieta ?

Ja od 25 lat gram Radicalem, i zawsze jak zmieniam, to po prostu kupuję dwie nowe, to jest w amatorskim, powiedzmy intensywnym, graniu chyba optimum.
Kiedyś się bawiłem w zbieranie różnych fajnych rakiet, ale to bez sensu, bo i tak wybierasz jedną ulubioną i po co reszta...?.Dlatego masz dwie i się nie martwisz. Gram w lidze i się nie przejmuję, że mi naciąg strzeli i się zrobi problem. Dwie identyczne, tak samo wciągnięte, tym samym naciągiem i nawet owijka taka sama. No i generalnie grać obiema naprzemiennie, choć tu już ktoś może powiedzieć, że się tak samo zużywają i np. w ważnym meczu może pójść naciąg w jednej i drugiej. Ale to nie mój problem, gram dość płasko i naciągi mi aż za długo siedzą i sam wycinam.
Awatar użytkownika
TomPL
Nestor
Nestor

Re: Jaka druga rakieta ?

Fakt, druga rakieta to rakieta zapasowa, więc powinna być jak najbardziej zbliżona do tej pierwszej. Zawodowcy wychodzą na kort z 4-6 rakietami - wszystkie są takie same.
W amatorskim tenisie widzę jedyne odstępstwo, które czasami stosuję, mianowicie jedna z rakiet zapasowych może mieć nieco inną siłę naciągu, mniejszą, gdyż czasami muszę grać słabszymi, miększymi (nieco zużyte lub otwarte 3-4 tygodni temu) piłkami i wtedy lepiej mi się gra rakietą w której naciąg jest o powiedzmy 1kg słabiej naciągnięty :)

Wróć do „Rakiety”